НАТО не се страхува от заплахите от страна на Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Киев.

Това заяви генералният секретар на Алианса Марк Рюте по време на първото си посещение в базата в германския град Висбаден. Там ще бъде разположен основният координационен център за подпомагане на Украйна, уточни АФП.

"Посланието към руския президент Владимир Путин е, че ние ще продължим да правим необходимото, за да сме сигурни, че той няма да постигне целите си и Украйна ще победи", каза той пред Ройтерс и Хесенското радио.

Планира се комплекс във Висбаден, административен център на федерална провинция Хесен, наречен "НАТО за подпомагане на сигурността и обучението на Украйна" (NSATU), който постепенно да поеме координацията на западната военна помощ за Киев.

Този ход се възприема от мнозина като опит да се защити механизмът за помощ от евентуалното завръщане на републиканеца Доналд Тръмп в Белия дом, пише "Ройтерс".

Очаква се центърът да има обща численост от около 700 души, включително украински военнослужещи и части, разположени в съоръжения на НАТО в Белгия, Полша и Румъния.

Базата във Висбаден е дом и на американско подразделение, отговарящо за ракетите с далечен обсег - Вашингтон планира временно да ги разположи в Германия от 2026 г., за да противодейства на заплахата от руските ракети в Калининградска област, допълва агенцията.