Русия осъди остро смъртоносната израелска атака срещу ръководителя на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала и настоя за незабавно прекратяване на всички бойни действия от страна на Израел, предаде ДПА, припомняйки, че лидерът на "Хизбула" беше убит вчера при израелски въздушен удар в предградие на Бейрут.

"Този акт на насилие може да има драматични последици за Ливан и целия Близък изток", се казва в изявление на руското външно министерство.

Министерството отбелязва, че Израел е признал тази опасност, но въпреки това е продължил с атаката, "която почти неизбежно ще провокира нов изблик на насилие". В резултат на това Израел носи пълната отговорност за всяка последваща ескалация, допълва ведомството.

Призоваваме Израел да прекрати незабавно военните действия. "Това ще сложи край на кръвопролитията и ще създаде условия за намиране на политическо и дипломатическо решение", се казва в изявлението.

Редица страни се опитват да въвлекат Иран в конфликта в Близкия изток, за да предизвикат голяма война там, заяви на свой ред руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, на пресконференция след участието си в седмицата на високо равнище от тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН.

Китайският външен министър Ван И осъди косвено ескалацията между Израел и "Хизбула", посочва ДПА.

"В Ливан отново започнаха боеве, но силата не може да замени справедливостта" заяви Ван И в речта си на Общите дебат на ООН в Ню Йорк, само няколко часа, след като бе потвърдено, че Хасан Насрала е убит при израелски въздушен удар. Министърът не спомена изрично Израел.

"Не бива да се бяга повече от дългогодишния стремеж на Палестина да създаде независима държава, историческата несправедливост, понесена от палестинския народ, не бива повече да бъде пренебрегвана", заяви Ван.

Трябва да се прекратят бойните действия в Газа и да се работи за намиране на решение, основано на съществуването на две държави, отбеляза той.

"Китай винаги е бил твърд поддръжник на справедливата кауза на палестинския народ да възстанови законните си национални права и убеден привърженик на пълноправното членство на Палестина в ООН, като неотдавна помогнахме за постигането на пробив в помирението между палестинците", каза Ван.

Той имаше предвид срещата в Пекин през юли, когато общо 14 палестински групи, включително съперничещите си фракции "Хамас" и "Фатах", подписаха декларация за укрепване на палестинското единство с цел съставяне на правителство на единството.