Римската мафия имала намерение да инвестира в Източна Европа и по-специално целта й била да влезе мощно в хазартния бизнес на България и Румъния. Твърдението е на италианската осведомителна агенция АНСА, която се позовава на прехванати през 2012 г. телефонни разговори на двама босове на организираната престъпност във Вечния град.Това са задържаните в началото на декември мафиоти Марко Ианили и зет му Маурицио Карачоло, които се договаряли как да започнат най-напред в България далавера с автомати за видеопокер. За да се сключи сделката и за да стартира хазартният бизнес обаче, в Рим трябвало да дойде лице от София за среща „италианският консул”. Според АНСА става дума за лице, живеещо отдавна у нас, което било пуснало много дълбоки корени в българския подземен свят.

За римска мафия в Италия се заговори в началото на този месец, когато по нареждане на главния прокурор на Вечния град Джузепе Пинятоне бяха арестувани 37 души. За магистратите те били „куполите”, тоест върхушката на столичната коза ностра, която действала самостоятелно и нямала нищо общо с организираната престъпност в южните италиански области Сицилия, Калабрия, Кампаня и Пуля.

Междувременно карабиниерите от намиращия се южно от Рим град Помеция задържаха български гражданин, отдавна издирван от Интерпол за убийство. Неговите инициали според медиите са Г.Т.И. и той живеел от 14 години в окупирани от имигранти общински жилища. Международната заповед за арест на сънародника ни била издадена от съда във Враца заради извършеното от него на 31 май 2000 г. в град Мездра жестоко убийство на мъж. 

След пускането му под гаранция от предварителния арест той успял да избяга и се укрил в Италия. Сега престъпникът се намира в затвора на сателитното на Рим градче Велетри, откъдето би трябвало да бъде екстрадиран в България след получаването на нужните документи.

TrafficNews.bg