Руският президент предупреди за "неизбежно наказание" за тези, които разделят руското общество. Той посочи, че счита, че се справя с кризата.

„Това е удар в гърба“, посочи президентът Путин.

"Това, с което се сблъскваме сега, е предателство. Лични интереси доведоха до предателство на страната ни и на каузата, с която се борят нашите въоръжени сили", заяви руският президент Владимир Путин на фона на действията на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

"Всички, които са тръгнали по пътя на предателството, ще бъдат наказани и ще бъдат подведени под отговорност. Въоръжените сили получиха необходимите заповеди", каза още руският лидер, като допълни, че "онези, които са били въвлечени в това, ви призовавам да прекратите престъпните си действия". 

След като бойците на „Вагнер“ тръгнаха да свалят военното командване на руската армия, те обявиха, че град Ростов на Дон е под техен контрол и почнаха да поставят условия.

Пригожин призова военния министър Сергей Шойгу и шефът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да отидат в Ростов и да се срещнат с него, иначе „ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва“. Във видео лидерът на частните бойци заяви, че те са поели контрола на военните обекти в града, включително летището.

Путин казва, че бъдещето на Русия е заложено на карта, описвайки действията на метежниците като "нож в гърба".

Без да споменава конкретно шефа на групата Вагнер Евгений Пригожин, Путин казва, че високите "амбиции" на някои са довели до "държавна измяна".

Путин определи и заклейми случилото се като "криминалната авантюра".

Владимир Путин също така подчертава, че са дадени всички "необходими заповеди" за справяне с кризата, обещавайки да защити Русия.

И той подчерта, че сега е в столицата Москва и няколко други региона е въведен режим за борба с тероризма.