Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин се срещат във вторник в Сочи. Основна тема на разговора ще бъде ситуацията в Сирия.

Москва смята, че стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство. Анкара обаче иска сирийските правителствени сили да напуснат районите близо до турската граница, за да може той да настани там до два милиона бежанци.

По-рано Турция заплаши, че ще поднови военната си офанзива в Северна Сирия, ако кюрдските бойци не се изтеглят напълно на 30 километра от турско-сирийската граница.

Под натиска на Съединените щати, Анкара склони да спре бойните действия в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в района, които изтичат тази вечер в 22 часа българско време.

Междувременно американският президент заяви, че примирието в североизточна Сирия, ако е необходимо, може да бъде удължено. 

"Те (вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и държавният секретар Майкъл Помпео по време на консултациите в Анкара) договориха много добро примирие за пет дни. Ако се нуждаем от малко удължаване, това ще се случи", разкри Доналд Тръмп.

На 9 октомври Анкара обяви, че ще проведе операция "Източник на мира в северна Сирия" с цел създаване на буферна зона там. Според плана на Анкара сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция в този регион. Дамаск нарече операцията агресия, международната общност осъди действията на Анкара.

На 17 октомври САЩ и Турция, по време на консултации в Анкара, постигнаха споразумение за спиране на военните действия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, така че кюрдските части да напуснат граничната зона за сигурност, създадена от Анкара.