Влаковите услуги са прекъснати и някои училища са затворени, докато боклук се трупа по улиците на Франция в четвъртък - деветия ден на национални стачки срещу крайно непопулярния законопроект за повишаване на възрастта за пенсиониране, предаде "Ройтерс".

Протестиращи блокираха магистрала близо до Тулуза в югозападна Франция рано сутринта и автобусно депо на запад, в Рен, пише вестник "Ле Паризиен". По-късно през деня се очакват протестни митинги в цялата страна.

Електрозахранването в четвъртък е намалено заради стачките в сектора.

Президентът Еманюел Макрон в сряда каза, че законодателството - което правителството му прокара през парламента без гласуване миналата седмица - ще влезе в сила до края на годината въпреки ескалиращия гняв в цялата страна.

"Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е, че милиони хора стачкуват и са по улиците", каза Филип Мартинес, който ръководи твърдолинейния синдикат CGT.

Протестите срещу промените, които вдигат възрастта за пенсиониране с две години до 64 и въвеждат 43 години трудов стаж за получаване на пълна пенсия, привлякоха огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите от януари досега.
Повечето протести бяха мирни, но гневът нарасна, след като правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване миналата седмица.

Последните седем нощи имаше спонтанни демонстрации в Париж и други градове, съпроводени от подпалени кофи за боклук и сбивания с полицията.

Профсъюзите заявиха, че днешният ден на стачки и протести ще привлече огромни тълпи срещу това, което те описаха като "презрение" и "лъжи" от страна на Макрон.

Лоран Бергер, ръководителят на най-големия синдикат във Франция, умерения CFDT, каза пред BFM TV, че правителството трябва да оттегли пенсионния закон.

Последната вълна от протести представлява най-сериозното предизвикателство за властта на президента след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години. Проучванията показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионното законодателство, както и срещу решението на правителството да го прокара в парламента без гласуване.

Министърът на труда Оливие Дюсоп каза, че правителството не отрича напрежението, но иска да продължи напред.

"Има разногласия, които ще продължат да съществуват по въпроса за възрастта за пенсиониране. От друга страна, има много теми, които правят възможно подновяването на диалога", каза той, включително как компаниите споделят печалбите си с работниците. "Нещата ще стават постепенно", допълни министърът.