„Струва ми се, че този път – в сравнение с април месец, имаше по-големи пропуски на „Железният купол“ на Израел. Видяхме огромни кратери в различни части на Израел“. Това заяви арабистът професор Владимир Чуков, след като Иран изстреля ракети към Израел.

Реакцията на Техеран дойде след началото на сухопътната офанзива на Израел срещу „Хизбула“ в Южен Ливан.

По думите на проф. Чуков снощи сме видели директна битка в небето.

„Тези хиперзвукови ракети са чувствително по-неуязвими в сравнение с това, което видяхме – дронове, сваляни на килограм от ПВО на Израел. Включиха се и ПВО на САЩ – изстреляни са 12 ракети, французите също са се включили, както и йорданската ПВО – но без да го признава‘, коментира експертът пред БТЕ.

„Сценарият се повтаря, но с влошени показатели. Вероятно този път Израел няма да бъде изстреляна само една ракета. Отговорът ще бъде по-различен – най-вероятно ще има изненади, които да докажат, че няма място в Иран, което да е недосегаемо“ заяви проф. Чуков.

„Голямата битка с Иран има своята динамика, своя автономия. За съжаление такива са реалностите, макар и сглобени в три отделни плоскости. Сблъсъкът е не само двустранен, това е ангажиране на целия свят, коментира арабистът.