Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно посещение, което дава силен политически тласък на руския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна.

Китай и Русия определиха пътуването на Си като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното "безгранично приятелство".

Кремъл приветства мирния план на Китай за Украйна и заяви, че той ще бъде обсъден на разговорите между Путин и Си, които ще започнат днес на вечеря.

Пекин призова за прекратяване на огъня, но Вашингтон категорично отхвърли идеята, защото тя би затвърдила успехите на Кремъл на бойното поле. 

Пътуването на Си до Русия идва, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като "правно невалиден".

Китайското външно министерство днес призова МНС да "зачита юрисдикционния имунитет" на държавния глава и да "избягва политизирането и двойните стандарти".

Китай гледа на Русия като на източник на нефт и газ за своята жадна за енергия икономика и като на партньор в противопоставянето на това, което и двете страни смятат за американска доминация в световните дела.

"Много съм щастлив да дойда отново на държавно посещение на територията на нашия близък съсед по покана на президента Владимир Владимирович Путин. От името на китайското правителство и народ отправям искрените си поздрави и най-добри пожелания към руското правителство и народ", заяви Си. "Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани през планини и реки", добави той.

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото взаимодействие между двете страни.

"По време на своето посещение очаквам да проведем задълбочен обмен на мнения с президента Владимир Путин относно двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес, както и да очертаем план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество", заяви китайският лидер.

Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си.