Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия ТРТ-Хабер. По думите му състоянието на двама от ранените е тежко, а трима души са изписани от болница.

Нападението срещу комплекса на националната авиокосмическа компания „ТУСАШ“ в анкарското предградие Кахраманказан бе извършено около 15:30 ч.

По последна информация на СиЕнЕн-Тюрк пред вход на завода е било извършено самоубийствено нападение с кола-бомба, след което въоръжени нападатели са нахлули в завода. 

Междувременно министърът на националната отбрана Яшар Гюлер, който е в Истанбул за участие в Международното изложение на отбранителната, аерокосмическата и космическата индустрия (SAHA EXPO), посочи, че най-вероятно зад бруталния акт стои Кюрдската работническа партия (ПКК), информира ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Те се опитаха да нарушат мира на нашия народ, като извършиха подло, безсрамно нападение срещу „ТУСАШ“, както винаги правят. Всеки път наказваме тези подлеци от ПКК така, както заслужават, но те никога не се вразумяват. Повтарям това, което винаги съм казвал – „няма да ги пуснем, докато не ликвидираме и последния терорист и те ще си платят за стореното и за причинената болка“, каза министър Гюлер.

По рано днес министърът на вътрешните работи Йерликая съобщи, че двама нападатели - мъж и жена, са били неутрализирани.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби осъди атентата край турската столица, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Сърцата ни са с жертвите на ужасяващата терористична атака в Анкара, посочи Кърби.

Той добави, че "молитвите му са със засегнатите от нападението, техните семейства и целия турски народ в този труден момент“.