Не са много актьорите, които могат да изиграят не толкова голяма роля, но тя да стане значима и запомняща се. 

Английският актьор Роби Колтрейн, който почина вчера на 72 години ще остане в сърцата на феновете, защото остави трайна диря в две от най-големите филмови поредици, а именно Джеймс Бонд и Хари Потър. 

Ролите на Колтрейн са малки, но изключително значими.

Англичанитът участва в два от филмите за Джеймс Бонд - "Златното око" от 1995г. и "Един свят не стига" от 1999г. В него той играе Валентин Жуковский - бивш агент на КГБ, който става руски мафиот. Първоначално с Бонд имат конфликт, но след това той му помага. Като цяло този образ е изключително запомнящ се, въпреки че е един от епизодичните във френчайза. 

За феновете на Хари Потър той завинаги ще остане като Хагрид. Добродушният гигант, който винаги помага на Хари Потър. Той определено беше и най-положителният образ в цялата поредица на Хари Потър. 

Дебютът на Колтрейн е в култовият сериал Флаш Гордън, а тогава ролята му е като на статист, който минава на летището. До края на кариерата си не получава главна роля за голям филм, но ще остане завинаги като човекът, който може да прави малки роли изключително значими и запомнящи се. 

Заради заболяване в последните две години той не се снима във филми, а последното му участие е в документален филм за Хари Потър. За 20-та годишнина на Хари Потър: Завръщане в Хогуортс, в едно от интервютата, който дава той казва, че си отива една епоха и въпреки че Хари Потър е част от това поколение деца, той ще остане. И дори след 50 години внуците на неговите деца ще могат да го гледат. "Аз, за жалост, няма да съм Тук, но Хагрид ще е!" 

Почина актьорът, изиграл Хагрид в "Хари Потър"Роби Колтрейн си отиде на 72-годишна възраст