Дипломатически спор, избухнал между Великобритания и Европейски съюз, е концентриран върху статута на посланика на блока в Лондон. Великобритания отказва да даде на Жоао Вале де Алмейда пълния дипломатически статут, който се предоставя на други посланици.

Външното министерство настоя той и неговите служители да не разполагат с привилегиите и имунитетите, предоставени на дипломатите съгласно Виенската конвенция.

В настоящия си вид посланикът няма да има шанс да представи акредитивните си писма на кралицата, както другите дипломатически ръководители на мисии могат.

Решението на Великобритания е в ярък контраст със 142 други страни по света, където ЕС има делегации и където всички негови посланици получават същия статут като дипломати, представляващи суверенни държави.

Хосеп Борел, върховният представител на ЕС по външните работи, се обърна към външния министър Доминик Рааб, за да изрази своите сериозни опасения, предаде BBC.

 

Очаква се въпросът да бъде обсъден от външните министри на ЕС през следващия понеделник, когато се срещнат за първи път след преходния период след Брекзит, приключил на 31 декември. Службата за външни работи, Общността и развитието иска да се отнася към делегацията на ЕС само като представители на международна организация.

Това означава, че дипломатите от ЕС няма да имат пълната защита на Виенската конвенция, като им дава имунитет срещу задържане, наказателна юрисдикция и данъци. Правата, предоставени на персонала на международни организации, са по-специално и по-малко фиксирани.