Замърсяването на околната среда е проблем, пред който е изправено цялото човечество. В борбата с пластмасата са се включили редица международни институции, а на европейско равнище беше прието да се сложи край на пластмасата за еднократна употреба.

Изследване показва, че проблемите с пластмасовите отпадъци обаче са монго по-големи отколкото си мислим. Виждаме ясно отпадъците на земята и в световния океан, знаем за застрашения животински свят. Но португалски учени алармират и за друг “сборен пункт” за пластмасови отпадъци - скалите.

Изследователите се натъкнали на нов вид замърсяване - нещо, което нарекли “пластмасова коричка”. Иначе казано - части от разтопена пластмаса са се вградили в морските скали на остров Мадейра.

Притеснителната “находка” била направена за пръв път през 2016 година от експерт по морска екология. Игнасио Гестосо забелязал “коричката” върху бреговите скали на вулканичния остров. Отпадъците били залепени за скалната маса като дъвки. Година по-късно замърсяването все още си било там.

Учените от португалския Център за науки за морето и околната среда казаха, че не знаят откъде идва пластмасата и как ще се отрази на морския живот. Отговорите обаче вероятно няма да бъдат никак приятни.