Европейската централна банка излезе с  нови мерки, с които да стимулира банките в страните от еврозоната да раздават повече кредити. 

Шефът на ЕЦБ Марио Драги реши в края на мандата си да облекчи още паричната политика, като намали лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, с 10 базисни пункта - до -0,50%.

 

Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от -0,5%, пише investor.bg.

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки - т.е. капитала, който те държат в ЕЦБ, ще ги стимулира да кредитират повече, а по този начин ще бъде подкрепена икономиката, е мнението на централните банкери във Франкфурт.

Срещу подобна мярка обаче има сериозна съпротива от банките, защото от отрицателната лихва, каквато е и настоящата, те губят пари, а с допълнителното намаление загубите им ще се увеличат.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение остават непроменени при сегашните им нива съответно от 0,00% и 0,25%.

Управителният съвет на ЕЦБ очаква ставките да останат на сегашните си, или дори по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията е стабилно близка до ниво под 2%. Досега формулировката беше, че лихвените проценти ще останат на сегашните си нива до 2020 г. За последен път ЕЦБ повиши лихвените проценти през 2011 г. 

Освен това ЕЦБ обяви планове да възобнови програмата си за изкупуване на облигации, за да стимулира растежа и инфлацията. Програмата "Драги" приключи в края на миналата година, като за близо четири години ЕЦБ изкупи облигации за 2,6 трилиона евро.

Сега ЕЦБ рестартира и нетните покупки по програмата за закупуване на активи с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Управителният съвет очаква те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят въздействието на лихвените проценти. 

По този начин пакетът на ЕЦБ отговаря на очакванията. Понижението на депозитните лихви с десет базисни пункта е по-ниско, отколкото някои наблюдатели очакваха. За разлика от миналото обаче, покупките на облигации вече нямат ограничение във времето. Повечето експерти очакваха срок от дванадесет месеца.

Днешното заседание ще е едно от последните за гуверньора Марио Драги, който от 1 ноември ще предаде поста на Кристин Лагард.