Милиардерите по светя се топят и обедняват. Това показва класацията на американското списание "Форбс", според която през 2019 г.  най-богатите в света са по-малко с 55 спрямо предходната година. Сега хората, чието богатство е с поне девет нули, са общо 2153. 

Още по-шокиращото е, че от тях 994 души, или 46%, са по-бедни в сравнение с 2018-а. 

А общото им състояние, което е на стойност 8,7 трилиона долара, е с 400 милиарда долара по-малко спрямо предишната година.  

11%, или 247 души, са отпаднали от Клуба на най-богатите. Това е най-голямата цифра след 2009 г., когато бе пикът на световната финансова криза. 

Това показва, че дори и най-богатите не са имунизирани срещу икономическите сили и слабите фондови пазари.

Азиатско-тихоокеанският регион е най-тежко засегнат - там ултрабогатите са с с 60 по-малко. Най-потърпевши са китайските милиардери, които са се стопили с 49. 

Европа, Близкият изток и Африка също губят позиции. Южна Америка, водена от възраждаща се Бразилия, и САЩ са единствените два региона, които имат повече милиардери, отколкото преди година.

Сега в САЩ има рекордни 607 милиардера, като сред тях са 14 от топ 20 в света.

Първите трима са американци. Не е изненада, че номер 1 отново е Джеф Безос, чието състояние се оценява на 131 млрд. долара.

Втори е Бил Гейтс, но неговото състояние пада под 100 млрд. долара до 96,5 млрд. долара.

Трети е  Уорън Бъфет.

Под номер 4 в класацията е и първият европеец - Бернар Арно. Пети е мексиканецът Карлос Слим, а шести - испанецът Амансио Ортега.

Топ 10 се допълва от още четирима американци - основателят на Oracle Лари Елисън, създателят на Facebook Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг и Лари Пейдж от Google. Неговият партньор Сергей Брин остава на 14-а позиция.

Първата жена в класацията е на 15-о място - това е наследничката на LÒreal Франсоаз Бетанкур-Майерс с 49,3 млрд. долара богатство. Единствената друга жена в Топ 20 е Алис Уолтън - една от многото наследници на търговския гигант Walmart, която заема 17-та позиция.

Общо в класирането има едва 244 жени, с две повече от миналата година, като от 2010 г. насам броят им постоянно нараства.

В Азия най-богат е индиецът Мукеш Амбани с 50 млрд. долара /13-то място/. Единственият друг азиатец в Топ 20 е китаецът Пони Ма - на 20-о място. Създателят на Tencent има 38,8 млрд. долара. Веднага след него е Джак Ма - 21-во място с 37,3 млрд. долара.

Като най-млада в класацията на Forbes е 21-годишната Кайли Дженър - част от забогатялото от риалити програми семейство Дженър-Кардашиян. 

След нея се нареждат сестрите Александра (22) и Катарина Андресен (23), всяка със състояние от 1,4 млрд. долара.

В класацията има и 194 нови милиардери.

Американският президент Доналд Тръмп остава в списъка с  малко над 3 млрд. долара - нито е забогатял, нито е обеднял в сравнение с миналата година.