Най-голямата досега мрежа за руска дезинформация в Европа от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари е разкрита, а над 2300 акаунта в социалните мрежи и домейни на над 60 сайта, бълващи кремълска пропаганда - са закрити или блокирани. 

Мрежата е атакувала над 200 млн. европейски граждани с фалшива информация за войната и ефекта на санкциите, наложени от свободния свят на Руската федерация. Официалното съобщение за акцията е на "Мета" - собственикът на Facebook и Instagram. В разпространението на дезинформация са се включили и руски посолства на територията на Европа и Азия чрез официалните си страници в социалните мрежи, съобщава Булевард България. 

Компанията на Марк Зукърбърг заявява: "Свалихме голяма мрежа, която произхожда от Русия и е насочена предимно към Германия, а също и към Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство и други, с разкази, фокусирани върху войната в Украйна. Операцията беше съсредоточена около разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, които се представяха за легитимни уебсайтове на европейски качествени медии, включително Spiegel, The Guardian, Bild и др. В имитиращите сайтове се публикуваха статии с критики срещу Украйна и украинските бежанци, материали в подкрепа за Русия и твърдения, че западните санкции срещу Русия имат обратен ефект".

Материалите от въпросните сайтове впоследствие са популяризирани чрез мемета, видеа в YouTube, разпространение чрез Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, дори в уебплатформи за граждански петиции като Change.org и Avaaz. Докато тече операцията по разкриване на мрежата, работещите за нея са опитвали да създават нови сайтове за дезинформация, когато даден домейн е блокиран. "Това показва упоритост и непрекъсната инвестиция в тази дейност в интернет", е заключението на "Мета".

Компанията установява още, че в масираната дезинформационна кампания са вложени над 105 000 долара за реклама на фалшивото съдържание във Facebook и Instagram. Плащанията са били правени предимно в щатски долари и евро. Засечени са и немалко плащания в унгарски форинти.

Разплитането на сложната система за дезинформация започва на база открития на разследващи журналисти в Германия, като работата им продължава екипът на Digital Forensic Research Lab (DFRLab) към Атлантическия съвет, заедно с "Мета".

"През август 2022 г. DFRLab самостоятелно откри малка мрежа, състояща се от шест неавтентични страници във Facebook, които плащат реклами за популяризиране на публикации за предстоящата енергийна криза в Германия и призовават за отмяна на санкциите върху вноса на руски газ. Прегледът на тези активи от страна на "Мета", заедно с други, отделно идентифицирани от германски медии, доведе до откриването на много по-голяма мрежа, състояща се от 1633 акаунта, 703 страници, 29 профила в Instagram и една група във Facebook", разказва обширна статия по темата в Medium.

За фалшивите акаунти в социалните медии, които да разпространяват съдържание, от мрежата за дезинформация най-често са използвали снимки, генерирани от изкуствен интелект. Лабораторията засича такива случаи по положението на очите в различни профили, създадени по този начин.

В пълния доклад на "Мета" за проведената операция от компанията прилагат десетки примери как е действала мрежата за дезинформация.

Един от тях е нагледен - за фалшива информация, за разпространението на която е имитиран сайтът на британския "Guardian":

Руска мрежа за дезинформация имитира сайтове на сериозни европейски медии, за да разпространява пропаганда.

На първото изображени е автентичната статия от медията, посветена на бившия премиер Борис Джонсън. На второто - изфабрикуваният вариант с подменена снимка и заглавие, но е запасен авторът на истинската новина от реалния сайт. Фалшивата новина води до регистриран в същия ден домейн, става ясно от анализа.

Регистрирани са десетки случаи на тази практика, като често измислените профили са ползвали например логото на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ).