Литва е последната балтийска държава и 19-та поред, която от днес е член на европейския валутен съюз - еврозоната. Той обединява общо 337 милиона жители на Стария континент.

"С въвеждането на еврото, жителите на Литва предпочетоха да бъдат част от един стабилен, безопасен и процъфтяващ регион. Литва много пъти е доказвала, че може да провежда строга фискална политика и да осъществява структурни реформи, благодарение на които нейният икономически растеж беше един от най-големите в Европа и безработицата постоянно намаляваше", заяви Пиер Московиси, отговарящ в Европейската комисия за икономическите въпроси, цитиран от БГНЕС.

Пътят на Литва към валутния съюз не беше лек, тя трябваше да отговаря на "строги критерии". И фактът, че тази страна преодоля стоящите пред нея трудности е впечатляващ, заяви на свой ред германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи "Нова тв". Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровкис отбеляза, че с влизането на Литва в еврозоната приключва завръщането на балтийските държави в политическия и икономически център на Европа. 

Литовският премиер Алгирдас Буткевичус изтегли от банкомат банкнота от 10 евро броени минути след като балтийската страна стана в полунощ 19-ият член на еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Буткевичус направи историческото теглене в присъствието на няколко видни литовци на фона на фойерверките в небето, ознаменували събитието.

TrafficNews.bg