В периода на кризата много предприятия затварят и потреблението на електроенергия намалява в горещите точки на COVID-19. Това би могло да повлияе на възобновяемия сектор.  

Китай, където огнището за първи път бе овладяно, е най-големият потребител на електроенергия в света. Продукцията от фабриките е значително намалена, като много от тях все още не могат да възобновят производството в старите си обеми,  Поради ограничаването на промишленото потребление на електроенергия, съкращенията на потреблението на енергия за 2020 г. могат да бъдат еквивалентни на използваната от цяла държава като Чили мощност, според IHS Markit.

В Европа пиковата консумация на енергия също спадна. Италия, Испания и Обединеното кралство отбелязват средно 10-процентно намаляване на потреблението на енергия с барове, ресторанти, офиси и фабрики, които остават затворени, докато продължават мерките за социално дистанциране,   

По-специално, източниците на електроенергия, базирани на изкопаеми горива, бяха повлияни от намалените изисквания. Въглищата, обикновено една от най-евтините опции, сега са се превърнали в най-скъпото гориво в света на фона на евтини алтернативи на зелена енергия  и природен газ, според Bloomberg Green.


Това ли е  пътят  към зелено бъдеще?

Изглежда, че възобновяемите енергийни източници са получили неочакван тласък. Около 40 на сто от електроенергията, произведена във Великобритания в неделя, 5 март, идва от вятърни електроцентрали, като близо една пета се осигурява от слънчевата енергия. Това се дължи на необичайно слънчевия ден, казва National Grid ESO tracker интензивността на въглерода.

Тези условия означават, че възобновяемите източници генерират повече от достатъчно енергия, за да покрият намалените нужди на страната. Зеленият доставчик, Octopus Energy, дори плати на някои клиенти да използват енергия през деня, използвайки схема, която преди е била достъпна само през нощта, когато търсенето е много ниско.

 „В повечето икономики, които взеха силни мерки за задържане в отговор на коронавируса - и за които имаме налични данни - потреблението на електроенергия е намаляло с около 15%, до голяма степен в резултат на това, че фабриките и предприятията спират дейността си“, коментира в блога си д-р Вяра Бирол, изпълнителен директор Директор на Международната енергийна асоциация. 

 „По този начин, скорошният спад на търсенето на електроенергия може да изпрати някои енергийни системи 10 години в бъдещето, като внезапно им даде нива на вятърна и слънчева енергия, които иначе не биха имали без поредното десетилетие инвестиране във ВЕИ.“

Тези нови открития също така поставят светлината на прожекторите върху по-надеждни и често пренебрегвани източници на зелена енергия, като хидроенергията, които са от съществено значение за осигуряването на постоянно снабдяване с енергия. В изключителни ситуации като настоящата пандемия, при която колебанието в енергийните доставки може да постави живота и заетостта на още по-голям риск, това е особено важно.