Кралят на Мароко Мохамед Шести помилва  журналистката  на  „Akhbar Alyaoum” Хаджар Райсуни, която преди повече от две седмици бе осъдена на една година затвор заради „незаконен разврат и аборт”. Хаджар Райсуни най-после може да излезе от килията, съобщиха от посолството на Мароко в София

На 15 октомври  Министерството на правосъдието в Кралството излезе с изявление, че младата жена се е възползвала от кралска милост, отнасяща се също за нейния годеник Рифаат Ал Амин, за гинеколога й  Мохамед Джамал Белкзиз, както и за медицинския персонал, условно осъдени на затвор  на първа инстанция от съда в Рабат.

Потърсен  от  вестник „Ябилади”, адвокат Саад Сали, ангажиран с преписката, потвърди  помилването  и изрази облекчението си  да види, че „гласът на народа е чут и  нещата най-накрая се нареждат както трябва“.

Кралската милост идва след безпрецедентни протести в Мароко. Преди месец стотици жени излязоха с манифест срещу законите на страната, наказващи извърнбрачните отношения и абортите, наречени от тях „несправедливи”.

Те заявиха своята съпричастност с 28-годишната Хаджар Райсуни, изправена пред съда поради твърдения, че е правила извънбрачен секс и незаконно е прекратила бременност.

"Ние, гражданите на Мароко, декларираме, че сме извън закона", заявиха жените в текста, публикуван в мароканските медии.

"Ние нарушаваме несправедливите и остарели закони", гласи текстът, който е написан в съавторство със печелилата награди френско-мароканска авторка Лейла Слимани.

"Правим секс извън брака. Страдаме, даваме възможност или сме съучастници на аборта", декларират подписалите манифеста 490 мароканки.

„Тялото ми принадлежи на мен. То не принадлежи нито на баща ми, нито на съпруга ми, нито на моята среда, нито на хората на улицата, или особено на държавата. И вече не искам да се срамувам. Влюбвам се, правя секс, правя аборт - крия се, рискувам безчестие, срам и затвор. Всички сме извън закона, докато законът не бъде променен ", заявиха още протестиращите, които според режисьорката Соня Тераб, съорганизатор на протеста, са "учители, банкери, домакини, студенти, художници и интелектуалци".

Миналата година Мароко осъди хиляди хора за извънбрачен секс, 170 души за това, че са гейове и 73 жени - за прекратяване на бременността.

В началото на 70-те години на миналия век, в подобен текст французойки, нарекли себе си "343 уличници", заявиха, че са направили аборт, припомня АФП.

Международната организация „Репортери без граница” също призова към незабавно освобождаване на мароканската журналистка, задържана на 30 август.

От организацията отбелязаха, че Хаджар Райсуни е репортер от една от последните независими медии в Мароко, а „сексуалните обвинения често се използват за преследване на лица, считани за проблемни на властта”.

След помилването Министерството на правосъдието на Мароко отбеляза, че кралят е решил да се намеси и да запази свободата на двойката, която е решила да създаде семейство в съответствие с религиозните норми и закона.

Мароканските закони забраняват интимните отношения преди брака, а абортите също са забранени. В същото време местните власти многократно са използвали подобни „срамни статии“, за да се борят срещу нежелателни журналисти, правозащитни активисти и политически активисти.

Адвокатите на Хаджар Райсуни твърдят, че дори в нейния случай обвиненията са изфабрикувани. Съдът бе представен медицински протокол, подписан от лекар в болница Ибн Сина Рабат, в който се казваше, че Райсуни наистина е направил аборт, вторият за шест месеца. 

Редакцията на вестника, където работи Хаджар Райсуни, посочи редица несъответствия и противоречия в медицинския доклад, в който се казва, че няма следи от хирургични скоби и разширители на матката на Хаджар Райсуни. Експерти обаче твърдят, че е невъзможно да се извърши хирургично прекъсване на бременността без тези инструменти. Освен това нивото на hCG (т. нар. Хормон на бременността) в кръвта на журналистката е било твърде ниско, което противоречи на самата версия, че е била бременна.

В допълнение към натрупаните обвинения, полицията принуди Хаджар Райсуни да се подложи на 20-минутно унизително и болезнено изследване без упойка, докато е в ареста.