Новото правителство на Косово обяви, че премахва всички търговски бариери за стоки, произведени в Сърбия. Премиерът Авдула Хоти, който зае поста преди дни, каза: "Готови сме незабавно да седнем на масата за преговори. Сега очакваме същото от сръбска страна". Той посочи, че се е съобразил с искания на САЩ И на ЕС и че очаква Белград да спре дипломатическата си кампания срещу независимостта на Косово. Преговорите между двете страни бяха спрени през ноември 2018 г., когато Прищина наложи 100% мита върху произведени в Сърбия стоки. Предшественикът на Хоти, Албин Курти, премахна тези данъци, но наложи други ограничения, разгневявайки Вашингтон и Брюксел, припомня dnevnik.bg.

Независимостта на Косово е призната от над 110 държави, но не и от Сърбия, Русия и Китай. Това признаване обаче е условие и за влизането на Сърбия в ЕС. Хоти обеща да нормализира отношенията със Сърбия така, че 12 години след обявената независимост Прищина да има място в ООН. Мнозинството, което получи кабинетът му - с основна роля на партията му и подкрепен от управлявали допреди няколко месеца формации като тази на бившия премиер Рамуш Харадинай - бе едва 61 от 120 депутати.

Подобно на предшественика си Албин Курти - свален с вот на недоверие от ДЛК, дотогава негов коалиционен партньор - той обеща политика на "реципрочност в признаването" между Прищина и Белград. Хоти увери, че Прищина "няма да позволи никаква промяна на границите или размяна на територии" със Сърбия, каквато спорна сделка бе обсъждана преди две години.

Новото правителство е факт дни след като конституционният съд на страната реши, че след вот на недоверие е нужен кабинет и номинацията е правилната стъпка вместо избори. Нови избори искаше "Самоопределение" на Курти (чийто вицепремиер от ЛДК бе Хоти) и затова не номинира нов министър-председател след вота в парламента.

Спорът между "Самоопределение" и ЛДК се задълбочи около разногласията за справянето с коронавируса. Той обаче се изостри още повече заради решение на Курти да обвърже премахване на въведени от Харадинай 100-процентови митнически тарифи за стоки от Сърбия с няколко условия. И ЛДК, и посолството на Съединените щати се обявиха категорично против условията.

В резултат Курти настоява, че специалният пратеник на САЩ за Сърбия и Косово Ричард Гренел на практика го е свалил от поста, тъй като Вашингтон подкрепя сделка, потенциално включваща размяна на територии.