Десетки компании, от стартиращи фирми до фармацевтични гиганти, се надпреварват да произведат безопасна и ефективна ваксина срещу коронавирус, за да отговорят на спешните здравни нужди и потенциално да спечелят добри пари.

Положителните резултати от последните проучвания на няколко кандидати за ваксина породиха надежди, че в края на тунела, наречен пандемия COVID-19, все още има светлина. Досега новият коронавирус е убил близо 1,4 милиона души по целия свят.

Колко са в подготовка?

Към средата на ноември Световната здравна организация (СЗО) идентифицира 48 „кандидати за ваксина“, които са били тествани за човешки ваксини. Това е голяма промяна от юни, когато имаше едва 11 кандидати. Единадесет кандидати за ваксина са в последната, трета фаза за тестване на ефикасността на ваксината върху десетки хиляди хора от множество континенти.

Европейски проект, воден от Оксфорд и AstraZeneca, заяви вчера, че ефективността на тяхната ваксина е средно 70%. Ваксината е тествана върху 23 000 души. Когато доброволците са получили две високи дози, ваксината е била 62% ефективна, но ефективността се е увеличила до 90%, когато за първи път са получили малка доза от ваксината и след това голяма.

Те заявиха, че ваксината може да се съхранява, транспортира и обработва поне половин година "при стайна температура в хладилник" и обявиха планове за разработване на до 3 милиарда дози от ваксината до 2021 г., ако останалите регулаторни бариери бъдат преодолени. Съобщението се появи след като американско-германският проект на Pfizer и BioNTech обяви в началото на ноември, че тяхната ваксина е 90% ефективна и че няма вредни странични ефекти при хиляди доброволци.

Оттогава те публикуват нови резултати от тестове, които показват, че ваксината действа в 95 процента от случаите.

„Ефективността беше последователна за всички възрастови, полови, расови и етнически демографски данни“, каза компанията.

В момента Pfizer търси незабавно одобрение от американския регулатор на FDA за използването на ваксината и очаква да произведе 1,3 милиарда дози от ваксината до края на следващата година.

Американската биотехнологична компания Moderna също заяви този месец, че нейната ваксина е почти 95 процента ефективна. Moderna планира да кандидатства за незабавно одобрение на ваксината в САЩ и по света през следващите няколко седмици. Очаква се до края на годината да бъдат изпратени около 20 милиона дози от ваксината до САЩ. Те заявиха, че могат да произведат между 500 милиона и 1 милиард дози ваксина до 2021 година. Освен това се смята, че няколко държавни китайски лаборатории са произвели обещаващи ваксини.

Междувременно Русия вече е регистрирала две ваксини срещу COVID-19, дори преди края на клиничните изпитвания.

Какъв вид ваксина?

Някои методи за разработване на ваксини вече са изпробвани, докато други са експериментални. Инактивираните (мъртви) традиционни ваксини използват мъртъв вирус, който не може да причини заболяване, но стимулира развитието на имунитет. Други са атенюирани (живи) ваксини, които използват атенюиран вирус, който няма потенциал да причини заболяване, но ще предизвика силен имунен отговор. Тези ваксини действат, когато тялото третира инактивиран патоген като реална заплаха и произвежда антитела, които го убиват, без да застрашават пациента с пълна инфекция.

Ваксините действат чрез вмъкване на щамове на „вирусни вектори“, които вкарват фрагменти от вирусна ДНК в човешките клетки, често „забивайки“ в молекулите на други вируси. Например, вирусът на морбили, модифициран от коронавирусния протеин, инструмент, който прикрепя SARS-CoV-2 към човешките клетки, може да се използва за осигуряване на имунитет срещу COVID-19.

Ваксините Pfizer и Moderna се основават на най-съвременната технология, която използва синтетични версии на пратеници РНК молекули, които превръщат човешкото тяло във фабрика за ваксини, като стимулират клетките да произвеждат вирусни протеини, които имунитетът счита за заплаха и ги атакува.

Безопасността на първо място

Наскоро изпитанията на двама кандидати за ваксини, произведени от Johnson & Johnson и Eli Lilly, бяха прекратени от съображения за сигурност. Но това не е непременно лоша новина, казва Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Фактът, че процесите са спрени, трябва да покаже, че надзорът за сигурност на участниците в разследването работи добре", каза Евънс.

Въпросът е колко дълго могат да действат потенциалните ваксини предвид последните случаи на коронавирусна инфекция за втори път. Американският регулатор, FDA, заяви през октомври, че иска да прегледа всички подкрепящи данни два месеца след ваксинацията, преди да издаде спешно одобрение за всяка ваксина.

„Различното при ваксината COVID-19 е, че това е спешна криза в общественото здраве, така че разработването на ваксината е много по-бързо, а оттам и потенциалните изисквания за одобрение“, каза Европейската агенция по лекарствата. Но дори спешността не може да надхвърли правилата. Всички ваксини в Европейския съюз се оценяват според тях.