Китай е изпреварил Германия и Франция и е станал третият най-голям износител на оръжие в света, макар че неговият дял от 5 процента от пазара си остава малък в сравнение с комбинираните 58 процента на САЩ и Русия, показа нов доклад на Стокхолмския Международен институт за проучване на мира СИПРИ, предаде Асошиейтед прес.

Китайският дял от глобалния оръжеен пазар е нараснал със 143 процента през периода 2010-2014 г. в сравнение с предишните пет години, когато Пекин е бил на девето място с 3-процентов дял. Китай е доставял оръжие на 35 страни начело с традиционните съюзнициПакистан и Мианма, както и Бангладеш. Пекин е изнасял оръжие и за 18 африкански страни, включително Нигерия. През същия период глобалният обем на оръжейните сделки е нараснал с 16 процента в сравнение с предишните пет години.

САЩ остават първи и са запазили 31 процентов дял от глобалния оръжеен пазар, изнасяйки за поне 94 страни, като Азия и Океания са поели 48 процента от американския износ, следвани от Близкия изток с 32 процента и Европа с 11 процента. Според доклада на СИПРИ страните износителки са общо 60.

Русия е втора с 27 процента глобален дял, 39 процента от които са отишли в Индия - най-големият вносител на оръжие в света. Русия е доставяла оръжие за 56 страни и е главният доставчик на хеликоптери и друга авиационна техника. Индия, Китай и Алжир са поели заедно над половината от руския износ.

Пет от топ 10 при страните вносителки се намират в Азия, като на Индия, Китай, Пакистан,Южна Корея и Сингапур се пада почти една трета от оръжейния внос в Азия.

Близкият изток е друг регион, където вносът се е увеличил през петгодишния период, катоСаудитска Арабия е станала вторият най-голям вносител в света с дял от 5 процента от глобалния оръжеен внос. Вносът на Индия през периода 2010-2014 г. е 15 процента от глобалния - цели три пъти по-голям от нейните съперници Китай и Пакистан, които също са в челната петорка. Индия е получила 70 процента от вноса си от Русия, но САЩ и Израелсъщо са основни доставчици.

Докладът на СИПРИ, наречен База данни за оръжейните трансфери /Arms Transfers Database/, не включва малките оръжия. Той се базира на публични източници - от вестници и специализирани международни издания до правителствени и браншови доклади, отбелязва ДПА.

TrafficNews.bg