Израелските военни съобщиха, че планират да "разширят" операцията си в Ивицата Газа. Местните власти вече издадоха предупреждение към жителите на най-големия бежански лагер в Газа - Джабалия, и на близкия крайбрежен лагер да се евакуират.

Военните на Израел посочват, че Джабалия е сред районите, върху които се съсредоточават войските, "насочени срещу терористите и нанасящи удари по инфраструктурата на "Хамас". Без да споменава ударите, израелската армия заяви, че се разглежда "инцидент в района".

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк осъди предполагаемия удар по училище като "ужасяващ" и добави, че "ужасяващите събития от последните 48 часа в Газа не позволяват да се вярва". По-рано палестинската информационна агенция "Вафа" съобщи, че индонезийската болница край Джабалия също е била обстрелвана.

Междувременно израелската армия разпространи кадри, които според нея показват отвеждане на заложници в болница "Ал Шифа" в Газа след атаката на 7 октомври. Единият от похитените е бил убит там.

Заложниците са идентифицирани като граждани на Непал и Тайланд. Под болница "Ал Шифа" израелските военни са открили тунел дълбок 10 метра и дълъг 55, който отвежда до бронирана врата.

Израелските военни не съобщават какво има зад вратата. Съветник по сигурността на израелския премиер заяви, че в болницата е действал команден център на "Хамас".

Той е бил разположен на втория подземен етаж. Израелските части влязоха в болницата в петък. Претърсването на сградата и подземията ѝ обаче става твърде бавно.