Израелският постоянен представител в ООН Дани Данон допусна възможността за голям военен конфликт с шиитската групировка "Хизбула" в съседен Ливан, предаде ДПА.

"Бих искал да се стигне до спиране на огъня и връщане по домовете на израелците в Северен Израел и на ливанците в Южен Ливан", каза Данон на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. "Всички искаме това. То ще се случи или преди, или след война. Надяваме се да е преди."

Данон потвърди, че днес се очаква израелският премиер Бенямин Нетаняху да пристигне в САЩ, където утре ще направи обръщение към Общото събрание на ООН.

Иран заяви, че регионът е на ръба на пълномащабна катастрофа заради растящото напрежение между Израел и Хизбула, и предупреди, че Техеран няма да седи и да гледа безучастно в случай на война в Ливан, пише БТА..

В изказване пред репортери в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк иранският външен министър Абас Аракчи каза, че Израел е преминал "всички граници".

По думите на дипломат номер едно на Ислямската република Съветът за сигурност на Обединените нации трябва да се намеси и да възстанови мира и стабилността.

Ливанският премиер Наджиб Микати също призова Съвета да окаже натиск върху Израел за "незабавно спиране на огъня по всички фронтове". Помолен от Ройтерс да коментира дали скоро може да се очаква примирие, той отговори по следния начин: "Надявам се, че да".

Германският канцлер Олаф Шолц призова за "дипломатическо решение" на конфликта и изрази дълбоко безпокойство от изострянето на напрежението и опасността от разрастване на конфликта в региона. Той направи това в телефонен разговор с колегата си Микати, съобщи снощи в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт.

"Канцлерът подчерта, че дипломатическото уреждане на конфликта е възможно", се посочва в изявлението, в което изрично беше спомената приетата преди близо 20 години Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, предвиждаща примирие между двете враждуващи страни и очертаваща кой какво може да прави в пограничния регион, включително изтеглянето оттам на подкрепяното от Иран движение "Хизбула", отбелязва ДПА.