Колосална статуя на Атлас, погребана от векове сред древни руини, скоро ще заеме своето място сред древногръцкия храм в Сицилия, който напомня на пантеона в Атина.

 Археологическият музей на града обяви, че това е една от най-впечатляващите скулптури, намерени на острова,  като тя ще бъде издигната пред храма на Зевс.

В гръцката митология Атлас бил титан или бог, който бил принуден да носи небето на раменете си, след като бил победен от Зевс.

Статуята, висока осем метра е направена през V в. Пр. Н. Е., като е била една от близо 40-те, която е украсявала античната сграда, считана за най-големия дорийски храм, построен някога.

„Повторното поставяне на статуята на Атлас е кулминацията на една по-цялостна реставрацияна храма“ казва Роберто Шкарата, директор на археологическия музей

. „През последното десетилетие възстановихме и регистрирахме множество артефакти, които някога са били част от оригиналната структура ... Целта е да се препоръчат на части от трабеацията  на Храма на Зевс да се възстанови част от него оригинален разкош” ,каза Шкарата.

Археолозите и архитектите скоро ще започнат работа по издигането на статуята в долината на храмовете в Сицилия по повод основаването на древния град Акрагас (сега Агригенто) преди 2600 години.

Той е бил един от водещите населени центрове в региона през златния век на Древна Гърция и притежава седем добре запазени гръцки храма. Построени на високо било по продължение на 100 години, те остават сред най-великолепните образци на гръцката архитектура. През V век там са живели над 100 000 души и според философа Емпедокъл те „пируваха така, сякаш ще умрат утре и ще се строят така, сякаш ще живеят завинаги“.

Градът е разрушен през 406 г. пр. Н. Е. от картагенците и просперитетът му не се завръща чак до възхода на Тимолеон в, които завземат контрола над града през 210 г. пр.н.е.