Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин ще обсъдят ситуацията в Близкия Изток и напрежението между Вашингтон и Техеран. Двамата лидери се срещат в Москва на работно посещение по покана на руския държавен глава, предаде БГНЕС.

Еднодневната среща между двамата бе договорена по време на събирането на „Нормандската четворка“ през декември в Париж.

Междувременно стана ясно, че иранските власти са решили да обявят, че украинският самолет е свален по погрешка от ПВО на страната снощи, след като станало ясно, че досегашните отричания на каквато и да е вина не издържат, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Фарс.

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души, намиращи се на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. На него било решено още тази сутрин, т.е днес, да бъде съобщена истината. Това направи генералният щаб на въоръжените сили на Иран в специално изявление още преди разсъмване.

Междувременно агенция ИРНА съобщи, че записите от черната кутия на самолета ще бъдат изпратени за разшифроване във Франция. Това е съобщил шефът на отдела за разследвания на произшествия при Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар. Според местната телевизия ИРИБ, обаче, която цитира осведомен източник в организацията, окончателно решение за изпращане на черната кутия зад граница още не е взето.

Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди днес разследването на катастрофата на самолета да бъде ускорено, се казва на официалния сайт на съда.

"Органите на Върховния съд на Иран трябва в най-кратки срокове да съберат съответните документи от генералния щаб, Корпуса на гвардейците на иранската революция и Организацията за гражданска авиация, както и да получат разяснения от официални лица", посочи Раиси.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС днес, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета край Техеран, а именно - работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

"Ние разглеждахме човешкия фактор като основна причина за авиокатастрофата - работата на ЗРК именно в ръчен, а не в автоматичен режим, както отначало казваха някои експерти", каза шефът на СБУ Иван Баканов, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на заседание на специалната работна група на СБУ "експертите, имайки необходимите данни, се спряха на две версии - поразяване на самолета с ракета или терористичен акт". "Съобщението на иранските власти, че военните по погрешка са свалили самолета, потвърди първата версия на нашето разследване, към която клоняхме и ние в СБУ", отбеляза Баканов.

В първите два дни след трагедията Иран отричаше всякаква вина и наричаше все по-настойчивите предположения за сваляне на самолета по погрешка с иранска ракета "психологическа война" срещу страната. Много иранци, цитирани от Ройтерс, се възмущаваха в социалните мрежи, че властите в тяхната страна отделят повече време за отхвърляне на критиките, отколкото за съчувствие към жертвите на семействата.

"Защо бе допуснато граждански самолети да излитат от летището на Техеран в тези условия?", писа в Туитър Шива Балаги. А бившият вицепрезидент Шахийндохт Мораверди, също в Туитър, подчерта: "Ние се надяваме, че поне един високопоставен човек ще подаде оставка, за да успокои разгневените хора, които смятат, че са били унизени".

А външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отбеляза в Туитър: "Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран) сочат: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа". Зариф поднесе съболезнования и извинения на иранския народ, а също и на семействата на жертвите на трагедията.