Иран няма да изпрати свои сили в Ливан или Газа, за да се противопостави на Израел. Това обяви външното министерство на фона на израелските удари, насочени срещу съюзниците му в региона.

„Не е необходимо да се изпращат допълнителни или доброволчески сили на Ислямска република Иран“, заяви говорителят на министерството Насер Канани. Той обясни, че Ливан и бойците в палестинските територии „имат способността и силата да се защитят от агресията“.

През последните дни Израел нанася тежки въздушни удари в Ливан срещу т. нар. „ос на съпротивата“. Това е мрежа от свързани с Иран бойни групировки в региона, включително в Сирия, Йемен и Ирак.

Израелски удар по Бейрут на 27 септември уби дългогодишния ръководител на Хизбула Хасан Насрала. Групировката е въоръжавана и финансирана от Ислямската република от години.

„Не сме получавали молба в тази връзка от никоя страна, напротив, информирани сме и сме сигурни, че те не се нуждаят от помощта на нашите сили“, посочи Канани.

Въпреки това той обеща, че Израел „няма да остане без порицание и наказание за престъпленията, които е извършил срещу иранския народ, военнослужещите и съпротивителните сили“.