Правителството на Гренландия, автономен регион под суверенитета на Дания, заяви в петък, че не се продава, след като по-рано през деня бе съобщено, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обмисля покупката на покрития с лед остров в северната част на Атлантическия океан. Американският президент ще посети Гренландия в началото на септември и ще се срещне с местни лидери. Американската армия вече разполага с авиобаза Thule в северозападната част на острова, припомня БНР.

Външният министър на Гренландия каза: Ако бяхме закупени от САЩ, нашата система на благосъстояние щеше да бъде демонтирана и щяха да бъдат направени фундаментални промени в гренландското общество - просто щяхме да бъдем смачкани. Редица датски политици в Копенхаген също опровергаха идеята на Доналд Тръмп.

Бившият външен министър Мартин Лидегард заяви, че е "ужасна мисъл" да се продаде територията на Вашингтон. Сорен Есперсен от Датската народна партия посочи, че ако информацията от по-рано днес е вярна, това е доказателство, че американският президент е "полудял". Бившият премиер Ларс Локке Расмусен пък нарече идеята като извънсезонна "априлска шега".

Самото правителство в Копенхаген все още не е коментирало доклада. Трябва да се има предвид, че територията на Гренландия не е част от Европейския съюз, въпреки че е в рамките на Дания. Гренландия става част от Дания през 1814-а година. Леденият остров има около 56 000 жители, живеещи предимно на южното крайбрежие. През 1946-а година САЩ предложиха 100 милиона долара за закупуването му, а преди това и през далечната 1867 г. - през същата година, когато Съединените щати закупи Аляска от Русия. Дания пък продаде Вирджински острови на САЩ през 1917-а година за 25 милиона долара.