Гърция планира да наложи такса от 20 евро на посетителите с круизни кораби на островите Санторини и Миконос през пиковия летен сезон, в опит да предотврати прекомерния туризъм. Това заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция разчита в голяма степен на туризма. Това е основният двигател на икономиката на страната, която все още се възстановява от продължилата десетилетие криза, която унищожи една четвърт от нейното производство.

Някои от най-популярните му дестинации, включително Санторини, идиличен остров с причудливи села и девствени плажове с 20 000 постоянни жители, рискуват да бъдат съсипани от масовия туризъм.

Премиерът Мицотакис поясни, че прекомерният туризъм е проблем само в няколко дестинации. Круизното корабоплаване натовари Санторини и Миконос и затова продължаваме с интервенции, отбеляза той.

Правителството също така планира да регулира броя на круизните кораби, които пристигат едновременно до определени дестинации. Правила за опазване на околната среда и справяне с недостига на вода също трябва да бъдат наложени на островите, добави Мицотакис. По думите му кабинетът иска да вдигне и данъка върху краткосрочните наеми и да забрани новите лицензи за такива наеми в централната част на Атина, за да увеличи жилищния фонд за постоянно пребиваващи

Приходите от туризъм в Гърция възлизат на около 20 милиарда евро през 2023 г. Близо 31 млн. души са посетили страната през изминалата година.