Трактори блокираха главните пътища към Париж и протестите на фермерите в цяла Франция се засилиха, съобщава "Ройтерс".

На този фон френските власти обявиха, че ще настояват за облекчаване на екологичните разпоредби на Европейския съюз за необработените земеделски земи тази седмица.

В петък френското правителство се отказа от плановете за постепенно съкращаване на държавните субсидии за селскостопански дизел и обеща намаляване на бюрокрацията и облекчаване на екологичните разпоредби. Фермерските организации обаче заявиха, че това не е достатъчно и се заканиха да засилят натиска.

Ръководителят на най-голямата земеделска организация във Франция посочи, че фермерите ще блокират всички основни подстъпи от Париж на около 30 километра от центъра. В Брюксел движението по околовръстното шосе около столицата също беше затруднено от гневни фермери.

"Стана ни ясно, че докато протестът е далеч от Париж, посланието не достига", заяви Арно Русо, ръководител на профсъюза FNSEA.

Таксиметрови шофьори също протестираха в няколко френски града срещу новите тарифи за медицински транспорт - мярка, която може да увеличи хаоса в трафика в Париж.

Русо подчерта, че фермерите ще продължат действията си навсякъде във Франция "с цел да получат спешни мерки относно същността на своя бизнес".

Планирана е среща с френския премиер Габриел Атал днес.

Министърът на земеделието Марк Фесно заяви, че на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел тази седмица президентът Еманюел Макрон ще настоява за по-благоприятни за земеделието политики, които да отговорят на оплакванията на много фермери в Съюза.

Фесно добави, че самият той ще пътува до Брюксел тази седмица в опит да смекчи регулациите на ЕС по отношение на земеделската земя, която трябва да остане угар съгласно новите зелени правила.

Попитан кога иска да постигне споразумение с Европейската комисия относно това как да бъдат преразгледани правилата, той отвърна "тази седмица".

Законът на ЕС за възстановяване на природата от 2023 г. изисква от страните да въведат екологични мерки върху една пета от своите земя и море до 2030 г. За да се постигне тази цел, около 4% от земеделската земя трябва да остане необработена.

Френските фермери се оплакаха, че това може да навреди на бизнеса им, а правителството обеща да лобира от тяхно име в Брюксел.