Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и се насочват към по-печеливши компании, като криптирането на данните е ключова цел, заяви европейската полицейска агенция.

Европол заяви, че се притесняват и от нарастването на така наречения „самостоятелно произведен изричен материал“ от непълнолетни деца, които споделят сексуални образи и видеоклипове с връстници чрез смартфони, правейки себе си уязвими за сексуални престъпници. Докладът на агенцията за оценка на заплахата от организирана престъпност в Интернет също подчерта онлайн сексуалната експлоатация на деца като продължаващ основен проблем - като самите деца допринасят за проблема, подпомогнати от по-големия достъп до смартфони.

Полицията и частният сектор "потвърждават намаляващия брой атаки за блокиране на компютри на отделни граждани за получаване на откуп“, но те "стават все по-смели", заявиха от Интерпол при публикуване на последния си годишен доклад за организираната интернет престъпност.Една от най-видимите атаки за откуп се случи през март миналата година, когато злонамереният софтуер SamSam парализира американския град Атланта в продължение на няколко дни.

Въпреки че извършителите поискаха откуп от около 50 000 долара, на Атланта ѝ струваше повече от 2,6 милиона долара, за да отговори на атаката, посочи Wired Magazine.

"Това се оказа само върхът на айсберга. Има случаи, когато за криптирани файлове на дадена компания се плаща откуп от над един милион евро", казаха от агенцията, цитирани от actualno.com.

Данните на компанията остават ключова цел, не само за конвенционалните атаки за откуп, но и за саботаж.