Европейският съюз ще даде нова отсрочка на Великобритания за Брекзит, откликвайки на молбата на британския премиер Борис Джонсън, твърди Sunday Times, като се позовава на източници от Брюксел.

Евролидерите са готови да разрешат на Джонсът да маневрира като организира напускането на ЕС от кралството и по-рано, ако успее да се договори с британския парламент.   

По този начин Лондон ще може да напусне съюза на 1 и 15 число всеки месец до февруари. Дипломатите на Европа не изключват вариант, при който Джонсън няма да успее да съгласува Брекзит с парламента. В този случай отсрочката може да бъде удължена чак до юни догодина. 

Окончателната позиция на ЕС ще бъде огласена след нова среща на върха на държавните лидери на страните членки. 

Ситуацията около излизането на Лондон от общността стана още по-объркана след като Джонсън изпрати до лидерите на Европейския съюз две писма, свързани с Брекзит, като в първото поиска поредното отлагане на датата, а във второто обяви в лично качество, че не желае такова отлагане. При това първото писмо, което законът го задължава да изпрати, е без подпис, а второто е подписано.

Това веднага бе обявено отнегови критици за "детинщина", а вероятно ще има и правни последици за Джонсън, който в понеделник може да бъде съден за опит да заобиколи нареждането на депутатите.

Премиерът, който неведнъж е казвал, че по-добре да го намерят мъртъв в някоя канавка край пътя, отколкото да не изведе страната на 31 октомври, е наредил на високопоставен дипломат да изпрати в Брюксел неподписано фотокопие на писмото с искането за преместване на датата за Брекзит на 31 януари, съобщи Би Би Си. Към него посланикът в Брюксел Тим Бароу е добавил обяснителна бележка, че този текст е заради решение на парламента в Лондон.

Във второто писмо Джонсън описва, че лично според него отлагането ще нанесе повече щети - на интересите на страната и останалите в ЕС, както и на отношенията помежду им - и че правителството му ще продължи с усилията си да прокара постигнатата на 18 октомври нова сделка пред депутатите, както е чу е убеден, че това е постижимо в следващите 11 дни. Преди това той е разговарял по телефона с европейски лидери, за да им каже, че първият текст е "писмото на парламента, не моето писмо".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че е получил писмото с искане за отлагане на Брекзит и заяви, че ще се консултира с останалите в ЕС "как да реагираме".