Идентифициран беше екзекуторът на „Ислямска държава”, когото светът познава като Джихадистът Джон. Мъжът с черната маска, който обезглавява заложници на терористите, е младият лондончанин Мохамед Емуази. Разкритието е на Washington Post и BBC.

Според двете медии той е израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж със специалност компютърно програмиране.

Предполага се, че е заминал за Сирия около 2012 година и по-късно се е присъединил към ИД. Джон Джихадиста се свързва с обезглавяването на трима американци и двама британци. Серията убийства, които извърши маскираният екзекутор, го превърнаха в символ на групировката.

В интервю за Washington Post близък приятел на екзекуторът казва: „Нямам съмнение, че Мохамед е Джихадистът Джон. Беше ми като брат... Сигурен съм, че е той”.

В клиповете с обезглавяването на западните заложници силно си личи британският акцент на терориста и това насочи властите на Острова и в САЩ към предположението, че става дума за британски гражданин.

Засега полицията не коментира информацията на двете медии.

ТrafficNews.bg