Броят на умишлените убийства по света е нараснал до рекордно високи стойности през 2021 г. Сред причините за това са стресът и натискът върху икономиката от блокирането поради COVID. Това се казва в доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Около 458 000 души са били убити умишлено, което е повече от 400 000 до 450 000, регистрирани всяка година, откакто изследователите започнаха да събират данни през 2000 г., пише в Глобалното изследване на убийствата на Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC), съобщава БТА.

Проучването отчита убийствата на едно лице от друго, които са били умишлени и незаконни.

Ескалация на бандитското или политическото насилие в Еквадор, Мианма и други държави допринася за това, се казва в проучването.

Но последиците от локдауните, когато хората са затворени в продължение на дълги периоди от време, също са дали своето отражение.

"Осезателният скок на убийствата през 2021 г. може да се дължи отчасти на икономическите последици от свързаните с COVID ограничения", се казва в доклада.

Първоначално забраните, които се разпространиха в целия свят от 2020 г. може да са намалили броя на убийствата, тъй като потенциалните убийци до голяма степен остават изолирани и имат контакт само с хората в същото домакинство, се казва в проучването.

Но "в по-дългосрочен план негативните социални и икономически последици от затварянето в домове, които могат да включват повишен стрес и тревожност, безработица или загуба на доходи, може да се очаква да повлияят на тенденциите в броя на убийствата, като създадат среда на "напрежение", която подтиква хората да извършват престъпления", се казва в доклада.