Учени от няколко държави надигнаха глас и вече се правят проучвания, че ваксината против туберкулоза може да се окаже преграда за коронавируса или поне да го обезсили.

Учени от различни страни, включително австралийски, изследват тази зависимост, а американски епидемиолози вече са открили връзка между смъртността от COVID-19 в различните страни и тези, в които отдавна и масово се слага задължително ваксината БЦЖ на населението. Резултатите от изследването са публикувани в портала medRxiv, за това съобщават световните медии АФП и РИА "Новости".


"Страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от COVID-19",  пишат учените. Те твърдят, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса. Според изследователите, комбинацията между намаляването на смъртността и заболеваемостта може да направи това ваксиниране против туберкулозата едно от главните оръжия в борбата с коронавируса. В рамките на изследването учените са проверили доколко ваксинирането с БЦЖ само по себе си може да повлияе на разпространението на коронавируса и на риска от смърт сред най-уязвимите слоеве на населението, написа Darik News.

Освен това е било проучено как влияе стандартът на живот в съответната държава, както и развитието на съответната здравна система върху разпространението и смъртността от коронавируса. Става ясно, че темпът на разпространението и нивото на смъртност зависят от икономическите показатели на съответната държава, но също така, че в редица държави, като САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това се опровергава. Във всички тези страни никога не е била прилагана масовата ваксинация с БЦЖ, а някъде започнали да използват сравнително неотдавна. Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на заразените е четири пъти повече спрямо средните нива по света. Аналогични са и резултатите за ръста на смъртността.

Учените отбелязват, че в не особено богатите държави, където поставят БЦЖ на населението редовно и продължително време, се забелязва много ниско ниво на смъртност от коронавирусната инфекция, несъотносимо с икономическото развитие и жизнен стандарт в съответната страна. В този смисъл вниманието на изследователите е привлечено от Бразилия. Учените са убедени, че това говори за ефективността на БЦЖ за защитата на организма от новия коронавирус, наречен COVID-19.

Освен това изследователите обръщат внимание и на статистиката на разпространението на вируса в Китай, където БЦЖ са поставяли на хората още през 50-те години на миналия век, но по времето на "културната революция" 1966-1976 масовата ваксинация е била прекратена.

Според автора на изследването Арън Милър това решение е изиграло своята роля за уязвимостта на отделна прослойка от населението на първия етап от разпространението на коронавируса там.

В България ваксинирането срещу туберкулоза от години е редовно и е в задължителния имунизационен календар, като се прави особено редовно в детска възраст. Само преди няколко дни, на 26 март, страната отбеляза деня за борба с туберкулозата със задоволството, че у нас тя прогресивно намалява именно благодарение на редовната имунизация.

У нас всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза, а на 7 и 11-годишна възраст се прави реимунизация. За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза. Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2019 г. е 1 344, спрямо 1 358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е 3 150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените, а при децата до 17 г. случаите през 2019 г. са 65.