Вярва ли ви се или не – Брекзит вече е факт! Точно в 1 часа след полунощ българско време споразумението за излизането на Обединеното кралство от Общността влезе в сила. Великобритания вече не е част от ЕС и поема по дълъг път. Страната отваря нова страница, напук на всички привърженици на съюза, след 47 години съвместна история. И това се случва за пръв път в историята на Европейския съюз. Никога досега съюзът не е губил държава членка.

По тази причина в полунощ знамената на Великобритания в Европейският парламент бяха  свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.

Започва преходът!

Споразумението, обаче съвсем не означава категорична раздяла, а поставя началото на преходен период. Като бивши съпрузи, които хем се разделят, хем продължават да се виждат и да делят имущество. Въпросният период ще продължи до 31 декември 2020 година, но може да бъде удължен до два пъти с по 12 месеца. Т.е най-късната дата за „категоричната раздяла“ може да бъде и след три години.

През този период не се предвиждат промени за пътуванията и търговията.

Кога започна всичко?

Обединеното кралство информира ЕС, че иска да излезе от Съюза след проведен на 23 юни 2016 г. референдум и трябваше да напусне на 29 март 2018 г. По искане на Лондон датата беше отлагана два пъти, за да може условията за излизане да бъдат ратифицирани от британския парламент.

Денят на Брекзит - последиците от раздялата на Великобритания и ЕС тепърва ще се проявяватСамо въпрос на време е меденият месец Тръмп-Джонсън да свърши, прогнозира "Вашингтон пост"

Какво ще се случи след 1 февруари?

От 1 февруари Обединеното кралство няма да участва повече в работата на европейските институции, но ще продължи да плаща задълженията си към европейския бюджет и подкрепяните с европейски средства проекти ще продължат да бъдат финансирани. ЕС ще продължи да изплаща субсидии на британските фермери и да осигурява дължимите по еврофондовете средства.

От 751 депутати 73-ма са представители на Великобритания. След като те напуснат институциите в Страсбург и Брюксел, обаче креслата им няма да останат празни. 27 вече са преразпределени между държавите, които досега не са били достатъчно добре представени. Сред тях не попада България. Допълнителни депутати още от следващия месец ще имат държави като Франция, Испания и Италия.

Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар. В европейската изпълнителна власт вече няма британски представител, след като Борис Джонсън отказа да номинира такъв.

Британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.

Като граждани на страна извън блока, британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ гражданство, за да могат да останат.

ЕС остава с 66 милиона граждани по-малко

С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона. Територията му ще намалее с 5,5 на сто.

Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

Какво ще стане с българите във Великобритания?

140 000 български граждани са подали молба за статут на уседналост

Това трябва да направят всички български граждани във Великобритания. Чрез молбата те могат да гарантират своите права след Брекзит и след края на преходния период. Единственото изключение правят българи, които вече са се сдобили с британски паспорт. Има предостатъчно време да се кандидатства по схемата. Крайният срок е 30 юни 2021 година. 

90% от българите във Великобритания вече имат статут на уседналостЕкатерина Захариева направи равносметка на изминалата година