Около 200 тона незаконно събрани гигантски черупки на миди на стойност близо 21 милиона евро са иззети във Филипините. Морските създания представляват изключително застрашените видове. Четирима заподозрени са арестувани на остров в екологично защитената провинция Палаван.

Филипините са дом на повечето световни гигантски видове тропически миди.  Гигантските миди могат да растат по-големи от един метър и тежат до 250 кг. Те се разглеждат като жизненоважни за местната морска екосистема, предаде BBC.

Йовик Фабело, говорител на Съвета за устойчиво развитие на Палаван, каза, че иззетите черупки включват Tridacna gigas, най-голямата мида в света.

„Изтръгването на гигантските миди от естественото им местообитание е форма на престъпление , оказващо влияние за години напред. Това ще повлияе трайно на морската екосистема и бъдещите поколения ще бъдат лишени от ползите, произтичащи от нея“, каза той пред агенция Франс прес.

Tridacna gigas съдържат морски водорасли, които са източник на храна за много от рибните видове, консумирани после от хората. Те са все по-уязвими от бракониерство, както заради месото, така и заради черупките си, които се използват като заместител на слонова кост в бижутата и декорациите.

Във Филипините убиването на застрашени видове може да доведе до 12 години затвор и глоби до милион евро.