Американският президент Джо Байдън обяви отпускането на нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара при своето изненадващо посещение днес в Киев, почти година от деня на руската инвазия, предаде Ройтерс.

Байдън каза също, че тази седмица ще бъдат обявени допълнителни санкции срещу представители на елита и компаниите в Русия, които се опитват да избегнат санкциите, за да "подкрепят руската военна машина".

Новият пакет военна помощ ще включва артилерийски боеприпаси, бронебойни системи, както и противовъздушни радари за наблюдение, за да се "подпомогне защитата на украинското население от въздушен обстрел", каза американският президент.

"Цената, която Украйна плаща е изключително висока. Жертвите са твърде големи", каза Байдън пред журналисти в Киев, където води разговори с украинския президент Володимир Зеленски. Байдън изглежда не спомена нищо за изтребители, за които Украйна настоява пред западните съюзници, за да ѝ помогнат да отблъсне руските сили.

САЩ са безспорно най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Киев се подготвя за възможността за голяма нова руска офанзива, която според някои военни наблюдатели вече е започнала в Източна Украйна.