Венецуелските власти арестуваха трима американци, двама испанци и чех, по обвинение, че са свързани с предполагаем заговор, насочен към "дестабилизиране" на страната. Иззети са около 400 пушки от САЩ.

Министърът на вътрешните работи Диосдадо Кабейо говори на пресконференция за предполагаем план, целящ да „породи насилие“ и да „дестабилизира“ страната.

Според него президентът Николас Мадуро, чието преизбиране на 28 юли се оспорва от опозицията и част от международната общност, е бил целта на този предполагаем план, заедно с други служители на изпълнителната власт.

„Двама испански граждани наскоро бяха арестувани в Пуерто Аякучо“, каза Кабейо и добави, че „американски гражданин“ също е зад решетките. Впоследствие той съобщи за ареста на други двама американци, както и на чех.

Венецуелският президент обяви, че премества Коледа на 1 октомври

Кабейо свърза предполагаемия план с испанските и американските разузнавателни служби, както и с опозиционния лидер Мария Корина Мачадо.

„Те са се свързали с френски наемници, те пък с наемници от Източна Европа и провеждат операция, за да се опитат да нападнат нашата страна“, каза той и добави, че задържаните в момента правят самопризнания.