Има само 50% шанс ваксината за коронавирус от Оксфорд да заработи, защото случаите във Великобритания намаляват прекалено бързо, предупреди един от учените зад нея.

Институтът „Дженър”  от университета в Оксфорд  започнаха разработването на ваксина срещу COVID-19 през януари, използвайки вирус, взет от шимпанзета.

Но тъй като броят на случаите с коронавирус във Великобритания намалява всеки ден, може да няма достатъчно хора, които да го тестват, според директора на института професор Адриан Хил.

"Това е състезание срещу изчезването на вируса във времето. По-рано през годината казахме, че има вероятност 80% да се развие ефективна ваксина до септември.Но в момента и шансовете са  50% да постигнем резултат. Ние сме в страната позиция да искаме COVID да остане, поне за малко”, каза проф. Хил пред The ​​Sunday Telegraph.

В събота жертвите от вируса  във Великобритания бяха 282.  Цифрата е намаляла драстично след пика на епидемията, когато почти 1000 души умираха всеки ден в болници.

Изпитванията на ваксината - официално известна като ChAdOx1 nCoV-19,  започнаха с начална фаза на тестване върху 160 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години, за да се види дали тя може ефективно да се пребори с вируса.

Проучването трябва да премине към втора и трета фаза, която ще включва тестване до 10 260 души и разширяване възрастта на участниците, за да се включат деца и възрастни хора.

Но ако няма достатъчни хора, които хванат вируса, учените няма да разполагат с достатъчно доказателства, които да докажат, че той е ефективен, за да я пуснат в производство.

ChAdOx1 nCoV-19 е произведен от ChAdOx1, отслабена версия на вируса на обикновената настинка (аденовирус), който причинява инфекции при шимпанзетата.

Вирусът е манипулиран така, че да не може да навреди на хората, но също така съдържа част от коронавируса, така че да предизвика имунния отговор на организма на шиповите протеини на COVID-19, които използва, за да влезе в човешките клетки и да се размножава.