Трябва да учим децата си да обичат България. Те обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. Написани са от психопати и национални предатели. Постарали са се да откажат децата да учат. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ  режисьорът, сценарист и актьор Андрей Слабаков.

„Който няма минало, няма и бъдеще. Трябва да си спомняш някои неща, за да знаеш накъде да вървиш“, подчерта Слабаков. На въпроса героите само в кадрите от филмовите ленти ли останаха, той отговори, че ги има и в парламента, но те са отрицателни.

„Появяват се отвреме-навреме някакви читави хора, но политиците направиха всичко възможно да са много малко. Изглежда се страхуват от някакъв вид конкуренция и ако някой е свестен, единственото, което успяват да направят, е да насъскат група хакери, тролове, гноми и всякаква гад, за да го оплюят. Политиците обичат така да насъскват хората един срещу друг“, добавя режисьорът.
Той разказа как се е превъплътил в образа Бойчо Огнянов от „Под игото“.

„Бях на 27 години тогава. Този филм бе сниман от 1986 до 1989 г. На мен ми бе много по-лесно, отколкото на Веселин Плачков, който получи ролята на апостола от „Дякон Левски“, защото аз играх някакъв литературен герой, а той - жив човек и в неговия случай хората трудно прощават интерпретациите“, обясни Слабаков.

„Трудно беше, защото освен, че влизаш в образа на велика личност, има и обществен натиск, и трепет, който е извън кадъра. Голяма е моралната отговорност към хората и историята. Филмът обаче ми даде много. Апостолът е казал „Тоз, който ни освободи, той ще ни и пороби“, защото сами трябва да се оправяме и заедно да излезем от тази блатна смрад, в която се намираме и в момента“, заяви Плачков.

Не сме българи само на Трети март и не трябва да се сещаме за героите само на празника, каза още той.

TrafficNews.bg