Повече от половин милиард души по света са били докарани до крайна бедност миналата година, защото се е наложило да платят сами здравните разходи по време на разгара на пандемията от Covid-19, съобщиха в неделя от Световната здравна организация и Световната банка, предава Reuters, цитирани от Агенция "Фокус".

Пандемията наруши здравните услуги в световен мащаб и предизвика най-тежката икономическа криза от 30-те години на миналия век, затруднявайки още повече хората да плащат за здравеопазване, според съвместно изявление на двете организации. „Всички правителства трябва незабавно да възобновят и ускорят усилията си, за да гарантират, че всеки техен гражданин има достъп до здравни услуги без страх от финансовите последици“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той призова правителствата да увеличат фокуса си върху системите за здравеопазване и да останат на курса към универсално здравно покритие, което според СЗО означава всеки да получава достъп до здравни услуги, от които се нуждае, без финансови затруднения. Здравеопазването е основен политически проблем в Съединените щати, една от малкото индустриализирани страни, които нямат универсално покритие за своите граждани.

В световен мащаб пандемията влоши нещата и имунизационният обхват спадна за първи път от десет години, като смъртните случаи от туберкулоза и малария се увеличиха. „В рамките на ограничено фискално пространство правителствата ще трябва да направят труден избор за защита и увеличаване на бюджетите за здравеопазване“, каза Хуан Пабло Урибе, глобален директор по здравеопазване, хранене и население в Световната банка