До неотдавна руските милиардери имаха постоянно присъствие в Давос, банално, колкото пухените якета Moncler, пише Bloomberg.

Тази година те са нула. Войната в Украйна и загърбването на Русия от Запада на практика изхвърлиха олигарсите от годишните срещи на капиталистическия елит.

След две години на пандемия Световният икономически форум се завръща в зимната си алпийска обстановка от 16 до 20 януари. Но съставът на гостите милиардери е осезаемо различен, което отразява глобалното разместване на пластовете, променящо съдби и центрове на сила на фона на война, болест и ускоряване на инфлацията.

Около 116 милиардери са регистрирани за присъствие на събитието тази година, 40% повече спрямо преди десет години. Освен отсъстващите руснаци тази година няма представител на Китай, тъй като страната все още е под натиск заради случаите на COVID и замирането на фондовия пазар, който изтри 224 млрд. долара от състоянието на най-богатите хора в страната през 2022 г.

Ръстът в броя на милиардерите от Персийския залив помага за запълване на празнината – регионът печели влияние благодарение на растящите цени на петрола и добра репутация заради относителната стабилност в напрегната част от света.

Индия, която винаги е имала силно присъствие в Давос в предишни години, изпраща 13 милиардери, включително въглищния магнат, превърнал се в диверсифициран индустриалец Гаутам Адани, чието богатство нарасна с 44 млрд. долара миналата година. Сега той е на четвърто място сред най-богатите хора в света, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Почти една трета от всички филипинци, които ще присъстват на събитието, притежават десетцифрено богатство.

Американците, както винаги са най-голямата група с 33 милиардери, които се очаква да присъстват, включително корпоративни титани, които пропуснаха форума миналата година. Тогава той беше отложен за май. Конкретно Wall Street ще бъде добре представен, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, Лари Финк от BlackRock и Стив Шварцман от Blackstone са в списъка с гостите.

Въпреки близостта си до швейцарския ски курорт само 18 европейски милиардери са регистрирани за присъствие. Единствените присъстващи от затъналата в рецесия Великобритания всъщност са индийци – живеещият в Лондон Лакшми Митал от стоманения гигант ArcelorMittal и децата му.

Общият брой на милиардерите щеше да е по-голям, ако не бяха спадащите пазари в света. Например, Гун Инин, основател на платформата за медицински данни Yidu Tech, натрупа състояние от един милиард долара с първично публично предлагане в разгара на COVID през 2021 г. Оттогава книжата на компанията са поевтинели с 90%.