Корейски инвестиции за заводи у нас за производство на електромобили и изтребители. Това е голямата кошница, с която премиерът Бойко Борисов кацна в Сеул вчера за тридневно посещение. Визитата е първа по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни и се осъществява в навечерието на 30-тата годишнина от тяхното установяване през 2020 г. в отговор на отправената покана от корейска страна.

Заедно с Борисов за Южна Корея пътуват вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на икономиката Емил Караниколов, на транспорта и съобщенията Росен Желязков и на финансите Владислав Горанов, както и група бизнесмени. Борисов води и бизнесделегация - нещо, което прави рядко при задгранични пътувания. 

България се стреми към корейска инвестиция в размер на 1,5 млрд. долара в завод за производство на батерии и компоненти за електромобили. България преговаря за инвестиция и от страна на производителя на автомобили "Хондай", който да компенсира очертаващия се отказа на "Фолксваген" да прави завод у нас.  Специално посещение в развойния център на “Хюндай Мотор Груп” е включено в програмата на Борисов.

“Хюндай” произвежда и коли на ток, а амбицията на Борисов е у нас да се направи завод, който ще произвежда модели в следващите десетилетия, а не дизели, които ще бъдат забранени скоро от ЕС.

България да произвежда южнокорейските бойни самолети Т-50 пък ще преговаря в Сеул вицепремирът Красимир Каракачанов. Корейските изтребители са съвместно производство с американската “Локхийд Мартин”, от която България закупи 8-те F-16 това лято. Именно по линия на индустриалното сътрудничество по тази сделка България иска да получи инвестиция от 50 млн. долара в завод за корейските изтребители.  Подобен завод вероятно ще замести проекта за разработване на български бойни дронове, които трябваше да се правят от БАН с помощта на американската компания "Локхийд". 

АЕЦ “Белене” също ще е сред темите, които Борисов ще обсъжда с домакините. Южнокорейската ядрена компания е един от кандидатите за стратегически инвеститор. Преди седмица Борисов обеща скорошно подписване на договор за “Белене”.

В средата на септември се проведе второто заседание на Съвместната българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество в Сеул, след което стана ясно, че компаниите с южнокорейско участие в България са 249, а инвестициите от азиатската страна у нас възлизат на 213 млн. евро, което я нарежда сред 30-те държави по общ обем инвестиции у нас.

В Сеул премиерът Борисов ще проведе срещи на най-високо ниво с президента на Република Корея Мун Дже-ин и с премиера Ли Нак-йон. Разговорът на българския министър-председател с корейския му колега ще бъде продължение на срещата им през октомври 2017 година, когато премиерът Ли Нак-йон беше на посещение в България. Размяната на визити на премиерско равнище в рамките само на две години е показателно за общото желание на двете страни за по-активно сътрудничество.

България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Република Корея, която е наш приоритетен партньор в Азия и се нарежда на 12-то място в света по обем на икономиката. От взаимен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на инвестиции.