51% е избирателната активност за целия Европейски съюз. Това означава, че над 180 милиона европейци са упражнили правото си на глас.

Изборите за Европейски парламент вече приключиха в няколко страни от ЕС.

В Австрия данните сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата.

В Белгия крайнодясната партия "Вламс беланг" остава втора на днешните избори за Федерален и Европейски парламент в Белгия, както и за регионални власти, съобщиха местни медии, като се позоваха на предварителни данни от около 30 на сто от преброяването на бюлетините.

В Германия ХДС/ХСД води в изборите за ЕП в Германия, а "Алтернатива за Германия" печели второто място, сочат екзитпол проучванията.

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота, според екзитпол.

Първите екзитполове в Дания сочат различни победители.

Данни от екзитпол проучвания не бяха обявени в Литва след края на изборния ден. От Централната избирателна комисия на страната съобщиха, че първите резултати ще излязат в полунощ.

Проевропейската коалиция "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия печели най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените тази вечер предварителни резултати на сайта на Европейския парламент към 18:24 ч.

Екзитполовете в Полша сочат, че "Гражданска коалиция" на премиера Доналд Туск получава 38,2 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент, а опозиционната "Право и справедливост" на Ярослав Качински – 33,9 на сто.

Съюзът между управляващите Социалдемократическа и Национално-либерална партия в Румъния ще има най-много места в Европейския парламент. Той получава 54 процента, показва екзитполът на CURS - Avangard, разпространен от румънската национална телевизия, веднага след затварянето на избирателните секции в страната.

Във Финландия Националната коалиционна партия взема най-голям дял от гласовете на гласувалите предварително на европейските избори. Това показват най-новите, първоначални данни на финландското министерство на правосъдието, които обаче по всяка вероятност ще претърпят промени, тъй като са базирани на 53,7 процента преброени бюлетини от предварителното гласуване в страната, проведено от 29 май до 4 юни.

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. На второ място, с 15,2 процента, е листата на Валери Айе от коалицията "Нужда от Европа", в която участват "Ренесанс", Демократичното движение, "Хоризонти", Радикалната партия и Съюзът на демократите и независимите.

Според екзитполовете в Хърватия управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента или четири мандата.

Екзитполът на шведската национална телевизия Ес Ве Те 1 сочи, че Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели изборите за Европейски парламент в Швеция с 23,1 процента.