Докато на родна почва актуалният въпрос е дали отново ни чакат избори, във Великобритания тази есен ще се проведат редовни такива, които обаче ще бъдат белязани с нещо, което ще е прецедент в световната история.

Стив Ендакот, човекът зад изкуствения интелект (AI), е предприемач от Южна Англия, който иска неговият аватар да влезе в Камарата на общините като депутат от избирателния район Брайтън Павилион.

„Създавам собствена партия, след като се разочаровах от това колко много другите са извън контакт с населението на Обединеното кралство“, казва Ендакот в публикация в LinkedIn.

На уебсайта на специалната кампания на AI Steve той пита потребителите дали искат да се присъединят към екип от „създатели“, които ще му помогнат да създаде нови политики. Потенциалните гласоподаватели ще направят това, ако кликнат върху опцията „Говорете с AI Steve“, след което трябва да попълнят лична информация, за да могат да взаимодействат с бота.

Поддръжниците също могат да станат валидатори, където AI Steve ги моли да „прекарат само няколко минути седмично“, за да „действат като контролен механизъм за спиране на глупави политики“, като дадат на всяко предложение за политика рейтинг от едно до десет.

„Не е нужно да знаете нищо за AI, тъй като всичко, което правите, е да натиснете бутон, за да говорите с аватара“, каза Ендакот.

Само политики с повече от 50% подкрепа ще бъдат приети в неговата платформа, гласи уебсайтът.

„AI Steve е създаден, за да гарантира, че хората от Брайтън и Хоув имат 24/7 достъп, за да оставят мнения и да създават политики“, е написано на уебсайта.

Ако Ендакот бъде избран, той "физически" ще присъства в парламента, където ще гласува за политики въз основа на директната обратна връзка, която неговата AI платформа получава.

Ендакот описва себе си като човек с произход от работническата класа, който „разбира стойността на парите… и много оценява факта, че успехът на неговите бизнес начинания го е направил сравнително богат“.