Екваториална Гвинея потвърди още осем случая на "силно заразната" марбургска хеморагична треска - смъртоносно заболяване, срещу което няма разрешена ваксина или лечение, предаде Асошиейтед прес.

Световната здравна организация съобщи в четвъртък, че с това потвърдените случаи в страната от възникването на огнището в средата на февруари, стават девет, а предполагаемите - 20.

В момента са известни две огнища на марбургска треска на африканския континент. Тази седмица Танзания съобщи за осем случая на заболяването, като петима от заразените са починали, сред тях и един здравен работник.

"Нашият екип по геномика на патогените ще секвенира проби от двете места и ще види дали има връзка между двете огнища", заяви пред журналисти днес директорът на африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Ахмед Огуел. Той заяви, че резултатите се очаква да станат известни до края на седмицата.

СЗО съобщи, че от осемте случая в Екваториална Гвинея два са в провинция Кие Нтем, четири - в провинция Литорал и два - в Южната централна провинция, като всички тези провинции граничат с Камерун и Габон.

"Районите, в които са регистрирани случаите, са на разстояние около 150 км един от друг, което предполага по-широко разпространение на вируса", заявиха от агенцията на ООН.

Подобно на вируса на ебола, марбургският вирус произхожда от прилепи и се разпространява между хората чрез близък контакт с телесни течности на заразени или чрез заразени повърхности, като например чаршафи. Без лечение, марбургската треска може да има завърши със смърт при до 88 процента от заболелите.

По данни на СЗО в миналото огнища на марбургска треска и отделни случаи са регистрирани в Ангола, Конго, Кения, Южна Африка, Уганда и Гана.

Редкият вирус е идентифициран за първи път през 1967 г. след едновременната поява на няколко огнища в лаборатории в Марбург (Германия) и Белград (Сърбия). Починали са седем души, които били изложени на вируса, докато извършвали изследвания върху маймуни.