Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян, според съобщения в местните медии, цитирани от Би Би Си. 

Информационната агенция TASR съобщи, че нападението е станало пред сграда в Хандлова, където се е провело заседание на правителството.

Той е откаран в болница, а предполагаемият му нападател е задържан от полицията.

Свидетели разказват, че са се чули няколко изстрела. 

Президентът на Словакия Зузана Чапутова остро осъди атаката. Тя нарече нападението „брутално и безразсъдно”. „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили в този критичен момент, за да се възстанови”, написа тя.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че новината за покушението срещу словашкия премиер са шокиращи.

„Пожелавам на премиера да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото“, каза Фиала.

Председателят на EK Урсула фон дер Лайен осъди „подлата атака“ срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

 

„Остро осъждам подлото нападение срещу министър-председателя Роберт Фицо. Подобни прояви на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията – най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа Фон дер Лайен в социалната мрежа „X“.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от „чудовищното нападение“ срещу Фицо.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, написа Орбан.

„Нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“, заяви председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

„Шокиран съм от новината за нападението над премиерa Фицо след заседание на словашкия кабинет в Хандлова. Нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения. Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, написа той в „X“.

Министерски съвет на България осъжда нападението над словашкия премиер Роберт Фицо. Това написаха в своя позиция от институцията.

"Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възстановяване, а на семейството му - сила и кураж", гласи публикацията.