Един интересен експеримент по време на пандемия беляза положителни резултати и повдигна много въпроси.

На 12 декември Фондацията за борба със СПИН и инфекциозни болести в Барселона се обединила  с фестивала за звукова музика Primavera, за да провери дали фенове на музиката могат да предават COVID-19 в закрито пространство, като са носели предпазни маски. Изследователите стигнали до извода, че от всички участници в експеримента няма нито един, при когото да е диагностицирана инфекция след концерта.

В тези изводи бе потвърдена хипотезата на проучването, че концерт на живо, изпълняван в безопасни условия, няма да бъде свързан с повишен риск от инфекции от SARS-CoV-2.

Концертът се състоял с участието на четири изпълнения на диджеи и местни банди. 1047 участници първоначално са се записали за проучването. Те са били на възраст между 18 и 59 години и са подписали информирано съгласие, че не са съпътстващи заболявания, не живеят в домакинство с възрастни хора и не са били диагностицирани с COVID-19 за  последните 14 дни.

 „Посещението на концерт за музика на живо, организиран с поредица от мерки, включващи отрицателен тест за антиген за SARS-CoV-2, направен в същия ден, не беше свързано с увеличаване на инфекциите на COVID-19“, се казва в заключителния доклад.

Субектите били разпределени на случаен принцип в съотношение 1: 1 –да присъстват на концерта (активна група), или не (контролна група). 500 души бил максималният брой, позволен от здравните власти в заведението. В крайна сметка участие взели 463 души, докато 496 останали в контролната група без достъп до мястото на концерта.

Сертифицирана маска от плат N95 била дадена на всеки участник на входа на мястото. Стриктната ѝ употреба била задължителна по време на цялото събитие, но не се изисквала физическа дистанция в концертната зала, която била с общ капацитет от 900 души. Пеенето и танците също били разрешени.

„Това не е парти, това е научно изследване“, заявил вирусологът д-р. Борис Револо пред Асошиейтед прес през декември.

В изявлението си той коментира, че отрицателни тестове, направени в деня на събитието, също трябва да бъдат комбинирани с маски за лице и противоепидемични мерки, за да се завърнат концерти на закрито.

Всички те извършили последващо тестуване за вируса след осем дни. Крайният резултат показал, че никой от 463-та участници в активната група не е заразен с SARS-CoV-2.

Интересното е , че двама души от контролната група, която не била допусната, дали положителна проба.

Какви са били мерките:

По време на концерта били въведени допълнителни мерки: В помещенията имало открито пространство за пушене, като броят на пушачите, бил строго контролиран.

Баровата зона се намирала  в съседна стая, и била единствената зона, където се сервират напитки. Алкохолните напитки били обаче разрешени. Участниците били помолени да премахват  маските за лице само когато пият.

Вентилацията на помещенията била оптимизирана и в двете закрити помещения - концертна зала и бар.