Покрай новия крал на Обединеното кралство Чарлз III може би се чудите колко са останалите монархии в Европа. Те са точно 12 на брой освен Великобритания това са още - Андора, Белгия, Ватикана, Дания, Испания, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Нидерландия, Норвегия и Швеция.

Естествено вече влиянието на монарсите е по-скоро формално и управлението е в ръцете на премиерите на всички страни с малки изключения. 

България също е била монархия от 1878г. до 1944г. начело на страната ни в монархическия период са били княз Александър I Батенберг и царете Фердинанд I и Борис III.

Андора 

Монархията на Андора е специфична - управлява се от двама "князе" без благороден произход. Това са испанският епископ на Урхел в момента Йоан Сицилия и френският президент в момента Еманюел Макрон като правов наследник на някогашните френски крале. Моделът на двойното господство води началото си още от 13 век. Страната си има и министър-председател в лицето на Хавиер Замора. 

Белгия

Кралят на Белгия се казва крал Филип, а в момента министър-председател е Александър де Гроо. Страната е конституционна монархия и важните решения се взимат от премиера. 

Ватикана 

Най-малката държава в Европа е специфична, защото тя е страната, в която живее римския папа. Страната се намира в Рим, но е отделна суверенна държава, която е най-малка както по площ, така и по население. Държавният глава е главата на римокатолическата църква в момента папа Франциск. 

Великобритания 

Великобритания или Обединеното кралство включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Новият крал е Чарлз III, който смени майка си Елизабет II, която почина на 8 септември. Министър председател е Лиз Тръс, която също съвсем скоро зае поста на 6 септември. Страната е конституционна монархия и важните решения се вземат от премиера.

Дания

Също конституционна монархия, в която премиерът е водещата фигура. Маргарет II е кралицата на Дания от 1972г., а след смъртта на Елизабет II тя стана най-дълго управлявалия в момента жив монарх. В момента кралицата е на 82 години. Министър-председател на Дания е Метте Фредериксен. Част от кралство Дания са още Фарьорските острови и Гренландия. 

Испания

Фелипе VI е кралят на Испания от 2014г., когато се случи нещо изключително рядко в монархическите държави, а именно абдикация в полза на някой. Обикновено абдикацията става поради скандали, преврати или други причини. Доброволно Хуан Карлос I се оттегли и неговият син Фелипе стана крал. Хуан Карлос беше крал от 1975г. до 2014г. и все още е жив на 84 години. Също конституционна монархия, а премиерът в момента е Педро Санчес.

Лихтенщайн

Великото херцогство Лихтенщайн е уникално - тук херцогът и народът си делят държавната власт. Принцът на страната е Ханс-Адам II от 1989г. насам. Регент е Алоис, а премиер Даниел Риш. Министър-председателят и другите министри се назначават от княза по предложение и съгласуване на парламента, отразявайки партийния баланс на парламента. Отново премиерът е много важен, но все пак тук и монарха има малко повече влияние. 

Люксембург

Тук важните решения се взимат основно от министър-председателя и страната си е конституционна монархия. Великият херцог е Анри от 2000г. насам, а министър-председател е Ксавие Бетел. 

Монако 

Данъчният рай за всички богаташи е една от най-малките страни в света. Дълги години княз на Монако беше Рение III от 1949г. до 2005, когато умира и на поста го наследява неговият син Алберт II. Монако е една от малкото държави, в които монархът има пълната власт. Министър-председател на княжеството е Пиер Дарту. 

Нидерландия

Кралят на Нидерландия се казва Вилем-Александър и е начело на страната от 2013г. Тя също е конституционна монархия и премиерът, който в момента е Марк Рюте взема важните решения. Предишният монарх беше кралица Беатрикс Нидерландска, която абдикира в полза на сина си през 2013г., а беше начело на страната от 1980г. 

Норвегия

От 1991г. крал на Норвегия е Харалд V. Скандинавската страна е конституционна монархия, а премиер в момента е Йонас Гар Стьоре. 

Швеция

Карл XVI Густаф е крал на Норвегия от 1973г., ставайки в момента вторият най-възрастен жив монарх след кралицата на Дания. Важните решения обаче се взимат от премиера, но тук важна роля играе и председателят на парламента, защото именно той определя номинацията за премиер. В момента председател на парламента, който е известен като Риксдаг е Андреас Ньорлен, а премиер е Магдалена Андерсон.