Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при два вота на недоверие, гласувани в Националното събрание (долната камара на френския парламент), но все още е изправено пред силен натиск заради спорната пенсионна реформа, предаде АФП., цитирани от БНР.

Общо 278 депутати гласуваха в подкрепа на първия вот на недоверие, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството - едва девет гласа разлика, което е много по-малко от очакваното. След това парламентът отхвърли с огромно мнозинство предложението за вот на недоверие, внесено от крайнодясното Национално обединение, само с 94 гласа "за".

Процедурата бе обявена, след като в края на миналата седмица правителството заобиколи законодателния орган, за да прокара спорната си пенсионна реформа.

Отхвърлянето на исканията означава, че реформата за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години вече е приета от законодателния орган. Тя все още трябва да бъде подписана от Макрон и може да се сблъска с правни предизвикателства.

Като днешното гласуване далеч не означава край на най-голямата вътрешна криза през втория мандат на Макрон, който все още не е направил публичен коментар по казуса, отбелязва АФП.

За четвъртък е обявена нова серия от стачки и протести, които се очаква отново да спрат обществения транспорт в няколко района.

В Париж се провежда стачка на сметосъбирачите, което води до натрупване на грозни и нехигиенични купчини боклук във френската столица. По време на протестите се стига до сблъсъци, стотици хора бяха арестувани.

Политическото бъдещето на премиерката Елизабет Борн остава под въпрос, след като тя не успя да осигури парламентарно мнозинство за реформата.